@ Willem
Een kind dat tijdens of direct na de geboorte is overleden, wordt in de BS beschouwd als niet te zijn geboren. Er is dan geen geboorte akte.
Het kind wordt beschouwd als een levenloos kind, er wordt wel een overlijdensakte opgemaakt. Een kopie van de overlijdensakte is alleen door directe familieleden opvraagbaar (ivm recente datum, de gegevens zijn nog niet openbaar).
Als je de datum van ovl. weet, dan kan de ovl. akte opgezocht worden. In dat geval zal bijschrijven in bijv. een trouwboekje niet veel problemen opleveren.
Of iemand begraven, gecremeerd of ter beschikking gesteld wordt aan de wetenschap, maakt voor het opmaken van de ovl. akte niets uit.
Als een kind veel te vroeg geboren is (binnen een door de wet gestelde periode, zie BW) dan wordt geacht dat het kind nooit bestaan heeft. In die gevallen komt het overleden kindje ook niet in het ovl. register van de gemeente voor.
De regels zijn inmiddels op een aantal punten veranderd. Als een kind bij de bevalling al overleden is, of kort daarna overlijdt, dan kan ook aan dat kind een "naam" worden gegeven. Het kind heeft dan een "identiteit" en is niet naamloos omdat de overlijdensakte het kind als levenloos kind met alleen achternaam beschrijft.
Een levenloos geboren kind wordt niet bijgeschreven in de geboorte registers van de BS. Er wordt alleen een ovl. akte opgemaakt.
Of een vermelding in een trouwboekje juridische waarde heeft weet ik niet. Ik kan me heel goed voorstellen (ervaring met eigen ouders) dat dit wel "emotionele waarde" heeft.
Succes en groet,
Wim